home

Procesmatig geld verdelen

Wooden coins that represent the value to share

Op een avond hebben de bewoners van de community waar ik verblijf, het geld van een job, waar allen hebben aan deelgenomen, procesmatig verdeeld.

In plaats van geld te verdelen volgens een vast stramien, een vaste sleutel, is de eind verdeling van het geld beweeglijkere en onvoorspelbaar indien we dit procesmatig doen. Het doel is niet van iedereen gelijke delen te geven, wat een sleutel of een vaste afspraak doet. Maar het is een proces dat tracht met een fijnere gevoeligheid te verdelen. Het neemt hierin meer variabelen mee; de noden van de deelnemers. de context speelt mee, de situatie,... Het is een veel beweeglijkere methode, dat geld dan ook met een hoger "intelligentie" weet te verdelen. Of Jan 100€ heeft en Piet 10€, de validatie gaat niet uit van bedragen te vergelijken, maar de relatie van ieder persoon tot die bedragen. Het proces eindigt wanneer iedereen een tevreden/goed/correct gevoel heeft.

Het is een stap in een richting waarbij we onze kijk tot geld veranderen. Waarbij we uitgaan van wat ik heb ik nu op dit moment nodig, ipv iets toe te eigenen terwijl je nog meer dan genoeg "vet reserves" hebt. Erkennen dat ieders noden en situaties continue veranderen en dat een verdeling van deze financiële nutriënten op een zeer veranderlijk/flexibel/bewegelijk manier daar veel beter op aan sluit.

Voor dit proces nemen we onze tijd, we doen dit in cirkel waar we tijd en ruimte maken voor dit process. Want we verdelen niet enkel geld, er komt meer bij kijken, t'is geen monocultuur van activiteit. We krijgen meer inzicht, we worden bewuster van wat er speelt of gespeeld heeft tijdens het werk. Wat iemand leuk vond om te doen, wat niet. Waar iemand het lastig mee had, etc... Emoties & percepties komen in ieder naar boven. Deze worden cirkelgewijs en met kunde in en door de groep behandeld. Het is bij deze ook een proces van opschonen en verbinding.

tis mooi en functioneel en ik word er excited/warm van!